OLUKLU MUKAVVA KOLİ KUTU

Oluklu mukavva dalgalandırılmış kağıdın (ondüle) iki mukavva arasına yapıştırılmasıyla elde edilir. Dikey kullanımda kolon gibi, yatay kullanımda kemer gibi görev yapan ondüle oluklu mukavvaya sağlamlığını kazandıran özelliktir. Dayanıklılığı yanı sıra kolay kesilip katlanıp, baskı yapılıyor olması oluklu mukavvayı ideal bir paketleme malzemesi yapar.
İlk oluklu malzeme Edward G. Healy ve Edward E. Allen tarafından şapkaların iç kısımlarında kullanılmak üzere İngiltere’de üretilip 1856 yılında patenti alınmıştır. 1871 yılında Amerikalı Albert L. Jones kağıda yapıştırdığı ondülayi cam şişeleri korumak için kullanıncaya dek “oluklu” malzeme İngiliz beyefendilerin şapkalarından dışarı çıkmamış. Bugünkü oluklu mukavva üretim sisteminin oturtulduğu ilk makina 1908 yılında Samuel Langston tarafından üretilmiş. İlk oluklu mukavva kutular posta parselleri olarak Amerika’da üretildiği için günümüzde standart kutulara “Amerikan kutu” denilmektedir.
Oluklu Mukavva, dünyada üretilişinden 83 yıl sonra ülkemizde ilk olarak İzmit’te SEKA tarafından üretilmiştir. OMÜD’e göre ülkemizde 2020 yılında 2,5 milyon ton oluklu mukavva üretimi yapılmıştır ve sektörde yaklaşık 25 bin kişi çalışmaktadır. Ülkemiz oluklu mukavva üretiminde Avrupa’da Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya’dan sonra 6. sıradadır.